Het gebruik van manchetknopen

Sinds de 17e eeuw worden manchetknopen gedragen, maar op grote schaal pas aan het einde van de 18e eeuw. Het gebruik was tweezijdig; enerzijds praktisch om de mouwuiteinden bij elkaar te houden en anderzijds als stijlobject. Verfraaiingen, zoals manchetknopen, werden gebruikt bij de zichtbare delen van een overhemd.

Het gebruik nam toe gedurende de 2e helft van de 19e eeuw, waarbij met name de midden- en hogere klasse de manchetknopen gebruikten. Het was Koning Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk dat met het dragen van Fabergé manchetknopen een mode accessoire voor mannen creëerde. Er verschenen veel verschillende soorten knopen met grote diversiteit van gebruikte materialen.

Hoewel het gebruik gedurende 20e eeuw wisselend was, met een dieptepunt in de jaren 70, is het gebruik van manchetknopen weer populair onder de stijl bewuste mannen. Manchetknopen zijn één van de weinige accessoires die het overleefd hebben; de dasspeld, hoed, aansteker of geldclip zijn vrijwel verdwenen uit het straatbeeld.

Manchetknopen worden gedragen bij formele gelegenheden, maar steeds vaker ook bij informele gelegenheden. Voorzichtigheid is wel geboden bij het dragen van de knopen; te opzichtige of grappig bedoelde knopen kunnen juist een tegenovergesteld effect hebben.

De manchetknopen van Stadsknopen zijn stijlvol, speels en authentiek en passen derhalve bij elke gelegenheid.

Manchetknopen Maastricht

© 2024 Stadsknopen.nl. Alle rechten voorbehouden.